pondělí 10. prosince 2012

Dva světy

Jin a Jang

Minulé úterý jsem měl možnost být na dvou pracovištích v jeden den. A jak už název napovídá, byly to doslova dva světy. Toho rána jsem si zavolal k Caesarovi, jestli si můžu zajít pro poslední šek. A jelikož jejich odpověď byla kladná, tak jsem se s nimi domluvil, že dorazím kolem dvanácté hodiny. Miluji náhody osudu a tak v momentě, kdy jsem přicházel k restauraci, mi do uší hrála jedna píseň, v níž se zrovna zpívalo „You'll never see me again so now who's gonna cry for you? You'll never see me again No matter what you do“ v překladu: „Už mě nikdy neuvidíš, tak kdo teď pro tebe bude plakat, už mě nikdy neuvidíš, nezáleží na tom, co uděláš“ Kdo poznal September, má pravdu. Sice je to disko trisko, ale mně se to líbí. A hlavně to tak sedělo k danému okamžiku. Vypnul jsem mp3 přehrávač a vstoupil dovnitř.


Znovu na mě dopadla věčná deprese z tohoto místa. Zkyslé obličeje, neštěstí, agónie. OMG, jak jsem tady mohl pracovat tak dlouho? Jsem tady asi půl minuty a už je mi z toho zase zle. Pozdravil jsem se s Paulem, Tonym a Martym a šel hledat George/Jerryho, jež pro mě měli mít šek. V kanceláři však nebyl ani jeden. V tom se ke mně přiřítil Marty a začal se se mnou bavit. Ptal se, jestli už mám práci, tak jsem mu řekl, že plný úvazek ještě ne, ale že brigádničím a že stále hledám. A taky že jsem si na kijiji všiml, že hledají dalšího dishwashera. „Co se stalo?“ zeptal jsem se. Dozvěděl jsem se zajímavou informaci. Takže náš milý Evan, má náhrada, pracoval asi dva dny a pak už se neobjevil. Neodpovídal na hovory ani e-maily. Z toho usuzuji, že asi prozřel daleko dřív, než já. Chytrý chlapec. Anebo skončil někde ve škarpě. Každopádně teď se podržte. Marty mě požádal, jestli bych nemohl znovu nastoupit. Vzpomínáte ještě na tu písničku? „Už mě nikdy neuvidíš, nezáleží na tom, co uděláš.“ Řídil jsem se jejím textem a odmítl. Rychle našel George, ten mi předal šek a potvrzení o mé práci zde a já v mžiku zmizel. Ještě jsem se stihl pořádně rozloučit s Kylem a Marii, u kterých jsem neměl příležitost v mém posledním pracovním dnu. Každopádně tímto oficiálně uzavírám téma Caesar a jeho restauraci. Už nikdy více!

Na čtvrtou hodinu toho dne jsem ale měl domluvenou další brigádu. Pomáhat v jedné továrně na sušenky jako balič. Přišel jsem tam a málem mi vypadly oči z důlků. Lidé zde byli šťastní, mluvili spolu, v pozadí hrála hudba. Jsem snad v jiném světě? Má práce zde spočívala ve skládání krabic, vyrábění krabic a skládání sušenek do krabic. Sice to bylo silně repetetivní, ale díky skvělému týmu lidí a úžasné atmosféře to ubíhalo velmi příjemně. Navíc zde byl z poloviny mexický kolektiv, tudíž jsem měl možnost po delší době provětrat svou španělštinu. A věřte, že po půl hodině mluvení s nimi se mi do hlavy vracely i veškerá slovíčka, které jsem už dávno zapomněl. Také jsem si vyzkoušel práci se štítkovačem, u níž mi můj šéf Shai řekl: „Představ si, že to je pistole. Zastřel všechny ty krabice!“ A tak jsem střílel, až na sobě všechny nakonec měly cenovku. Navíc jsme jako bonus dostávali každý den jídlo. A pozor! Zadarmo. Ne jak u Caesara oběd za 5 dolarů. 

Lidé zde byli odvázaní. U jedné písně, hrající z rádia si začali najednou všichni zpívat. Jindy zase lehce tancovali. Oscar, jeden Filipíňan, nám předvedl slavný tanec PSY na píseň Gangnam style! Sranda musí být! Dokonce jsem se tak nějak zasnoubil s Blanche kvůli trvalým vízům. Jen kdyby věděla, že tady rozhodně nemám v plánu zůstávat natrvalo. Samozřejmě to ale bylo ve srandě. S Charlim jsme zase blbli ve stylu souboje s lepící páskou, nebo když přišel, začal na mě útočit karatem. Já mu zase ukradl všechny krabičky se slovy „My precious!“ Můj milášek! Jestli znáte pána prstenů, tak jste jistě poznali, o co jde. Ale kdyby ne, zde video.


Asi z toho jde poznat, že jsem si tam tu práci opravdu užil. Udělal jsem osvětu o České Republice, takže už všichni ví, že máme vlastní jazyk, kde se nacházíme a že Československo už vážně neexistuje. A taky o tom, že ČR opravdu není nebezpečná země a ne každý sebou tahá zbraně na ulicích. Měl jsem i možnost dozvědět se něco o sušenkách, které jsem balil.

Za prvé. Jejich chuť byla odporná. Byly extrémně suché, ale jelikož jsem tam pracoval díky zakázce na speciálních 20 000 sušenek navíc, asi to někomu chutná. Nepamatuji si název, ale v obchodě stojí cca 7 dolarů. Opravdu za tohle někdo platí? Vážně? Za druhé, denně se vyrobí asi 2000 krabic, přičemž v každé krabičce je mezi 170 až 176 gramy sušenek. Ano, naměřovali jsme to. Musím se přiznat, že první den byly ty sušenky různě pokroucené a tak se mi jich do krabice moc nevlezlo. Proto se omlouvám lidem, kteří dostanou balení jen se 160 gramy. Ale aspoň je nemáte rozdrolené;)

Celkově jsem pracoval v továrně jen 2 dny. Původně to mělo být dny 4, ale zakázka se stihla dřív. Zaplaceno jsem dostal na ruku, takže no tax a se šéfem jsem se domluvil, že kdyby náhodou měl další práci, ať mě kontaktuje. Moc bych si přál pracovat zde na plný úvazek, ale to je asi jen sen. No, uvidíme. 

PS. Věděli jste, že tady nikdo neříká, že se zde mluví anglicky, ale kanadsky? Stejně tak v Mexiku španělsky nýbrž mexicky.

Žádné komentáře:

Okomentovat