čtvrtek 7. března 2013

Calgary Tower


Nejznámější stavba Calgary

Když už teda žiju tady v tom městě, nelze, abych opomenul jednu z jeho nejvýznamnějších staveb vůbec. Samotný znak, symbol, kdysi dávno nejvyšší budovu Calgarského města tzv. Calgary Tower (Calgerskou věž). Prvně si však řekneme něco k její historii.







Calgary Tower vyfocené z různých ulic











Stavba této věže byla zahájena 19. února 1967 a dokončena byla roku následujícího konkrétně v červnu. Zajímavostí též je, že se původně jmenovala Husky Tower. Tento název byl však roku 1971 změněn a to na současnou verzi, tedy Calgary Tower. Náklady na stavbu činily něco okolo 3,5 milionu dolarů, což je v přepočtu 70 milionů korun. To však ale neberu v potaz větší sílu dolaru, která byla kdysi vyšší, než je dnes. Pro veřejnost byla tahle věž otevřena 30. června 1968. Věž obsahuje i zvonkohru, kterou je možné zaslechnout i o několik ulic dál a to každou hodinu. Tato zvonkohra byla darována městu z Holandska a to ke stému výročí založení města, ale i zároveň jako dar za osvobození Holandska při druhé světové válce. Významným mezníkem pro město Calgary byly rozhodně Zimní Olympijské hry roku 1988. A co s tím má společného tahle věž? Olympijská pochodeň byla navržena tak, aby připomínala právě slavnou Calgary Tower. Poslední veliká rekonstrukce proběhla v roce 2002 a trvala jen jeden měsíc, avšak skleněná podlaha, která se nachází ve vyhlídkovém patře, byla nainstalována až v roce 2005. Pokud si na ni stoupnete, můžete pod sebou vidět 9tou Avenue křížící se se středem města, tzv. Center Street. Momentálně má ve věži nájemní smlouvu restaurace SKY 360. Před tím to byla The Panorama Dinning Room.


Před recepcí
Skleněná podlaha
A jak jsem se seznámil s Calgary Tower já? S Chelsei jsme se domluvili, že ač jsme tady oba dva už pěknou dobu, ani jeden z nás ještě tuhle věž nenavštívil. A když už do ni teda půjdeme,  zajdeme si spolu rovnou i do restaurace na večeři. Nastala tedy středa večer, pátá hodina a my vstoupili do přízemí stavby. Nacházelo se zde spousty obchůdků s turistickými suvenýry ale také recepce. Díky rezervaci v restauraci jsme nemuseli platit vstupné, a proto jsme mohli rovnou vstoupit do útrob věže. Tam se nacházel pouhopouze výtah a v něm pak tři tlačítka. Vyhlídka, kuchyň, restaurace. Vyrazili jsme tedy na vyhlídku. Dlouho jsme stoupali. Na panelu nad výtahovými dveřmi se zobrazovala výška v metrech. Asi po minutě jsme se konečně dostali úplně nahoru. Měli jsme štěstí. Počasí bylo nádherné a tak se nám naskytl úžasný výhled jak na město s jeho mrakodrapy, tak na skaliské hory v pozadí. Krása. Obešli jsme celou věž a po té se vydali do restaurace.






Byl to velmi nóbl podnik a musím říct, že v mém oblečení jsem se tam příliš necítil. Číšnice nás usadila na naše místo a po té přinesla menu. Vyhlídka byla opět parádní, avšak slunce trochu zlobilo. Nejprve skrze okno svítilo do očí Chelsei, po půlhodině zase mně. A jak je to možné? Tahle restaurace má totiž jednu velkou zvláštnost a to je to, že se celá otáčí. Jedna otočka za hodinu. Úžasné na tom je, že tedy máte pokaždé jiný výhled. Jednou se díváte na mrakodrapy, jindy se za oknem nachází stadion. Po nějaké době slunce zapadlo úplně a my měli možnost vidět i noční rozsvícené Calgary hezky z výšky. U toho dobrá večeře a příjemná společnost. Úplná romantika J A ač to bylo moc hezké, já si tehdy uvědomil, že i když jsem si ho v tu chvíli dopřával, vlastně se mi luxusní život ani tak moc nelíbí. Že víc, než luxusní restauraci upřednostním nějakou hospodu, či bar a taky se mi svým masochistickým způsobem líbí chudoba, což je docela zvláštní. Nicméně takhle tedy proběhlo mé setkání s Calgary Tower. Se vší parádou.

Olympijská pochodeň ve tvaru Calgary Toweru
Dodatek: Veškeré informace o historii přeloženy z oficiálních stránek: www.calgarytower.com

Žádné komentáře:

Okomentovat