středa 13. února 2013

Co slavíme?


Jelikož by tenhle blog měl mít i nějakou informační hodnotu, rozhodl jsem se sepsat článek o svátcích, které se kolem nás momentálně točí. A že jich není málo. Takže jdeme na to.

10.2 Neděle – Lunární nový rok

Je to tak! Tuto neděli jsme zahájili lunární nový rok! Všichni Číňané tedy slaví a věřte, že já už jich tady poznal. Přece jen v Calgary je i China Town (Čínská čtvrť) a to už něco znamená. Jak se asi má Nancy, má oblíbená Číňanka?
Kdyby to pak někoho zajímalo, tak právě nastal rok hada. Je to rok trvalého pokroku a zaměření se na detaily. Důležitá je disciplína! A jak staré čínské moudro praví: Had v domě je dobré znamení, neboť rodina nezažije hladovění. My však máme v domě jen mravence. Neví někdo, co znamenají oni? A nechci slyšet, že to znamená: "Potřebujete deratizéra!" 



12.2 Úterý – Shrove Tuesday taktéž známý jako Pancake day

Masopustní úterý, den před popeleční středou. Je to den, kdy se slaví masopust. Toto období začíná po svátku Tří králů (7. Ledna) a končí, jak už bylo řečeno, den před popeleční středou, což je den pohyblivý (ne vždy připadá na stejné datum).

13.2 Středa – Ash Wednesday / 25th years anniversary of Winter Olympics

To jest dnes v den vydání článku. Popeleční středu asi nemusím moc představovat. Jedná se o křesťanský svátek a taktéž první den postní. Také to znamená, že za 46 dní nastane Velikonoční neděle. V tento den bychom se měli oprostit od materiálních věcí a bohatství a zaměřit se spíše na věci duchovní.

Pro Calgary je však tento den významný i tím, že přesně dnes je to 25 let od zahájení Zimních Olympijských her z roku 1988. Tady jsem vám k tomu našel i krátký dokument, který je ale bohužel v angličtině. Mluví v něm však velmi srozumitelně, tak pro ty, co trochu rozumí, nebojte se a pusťte si ho.


14.2 Čtvrtek – Valentines day

Jop. Zítra je den Sv. Valentýna, což pro mě jakožto osobu pracující v restauraci znamená velmi busy day. Tolik štěstí! Každopádně jak vznikl tento den? Existuje mnoho verzí, a jelikož jsem líný, tak sem uvedu jen tu nejznámější. Legenda praví, že tento den začal být známý díky knězi Valentýnovi. Claudius II., vládce Říma, zakazoval svým vojákům, aby se ženili či jen zasnubovali, protože se bál, že by chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli by tak do boje. Valentýn však svému vládci vzdoroval a proto tajně oddával mladé páry. Bohužel se na to přišlo, byl zatčen a nakonec 14. února také popraven. Pro mě je ale tento den velmi komerční a proto ho neuznávám. A když už bych něco uznával, tak by to byl určitě První Máj.


18.2 Pondělí – Family Day

Je tradiční Kanadský svátek, který ve většině provincií, včetně Alberty, připadá na třetí pondělí v únoru. V některých na druhé. Většina firem vám dá dokonce placené volno, což se však netýká Boston Pizzy. Znovu. Tolik štěstí! Poprvé byl tento svátek shodou okolností slaven v Albertě a to roku 1990 díky guvernérce Helen Hunleyové. Je to den, kdy by měla být rodina pospolu, a mělo by se pamatovat na tradiční rodinné hodnoty.

Nuž, a to jest vše! Snad jste se, milé děti, něčemu přiučili a z dnešní přednášky si i něco zapamatovali. Děkuji za pozornost J   

1 komentář: