neděle 16. listopadu 2014

Buržoazní týden v jižních Čechách



Aneb druhá zasloužená dovolená přes prázdniny

Zdá se, že z chalupy v Myslívě už se začíná stávat příjemná tradice. I když je tato dědinka úplně miniaturní, stejně nabízí mnohá potěšení. Například slavnou Myslívskou pouť. Nicméně o tom všem až později. Stalo se toho totiž ještě tolik před Myslívem. A že to byly podivnosti, které by mě v životě nenapadly. No... jdeme na to.

Pouť v Myslívě
Stejně jako mé dobrodružství z Českého ráje, i tohle bylo spjato se školou. Měl jsem už všechny podklady, potvrzení o absolvovaných předmětech z UTB, tudíž jen zbývalo navštívit budoucí školu na den otevřených dveří, najít paní ze studijního a všechny důležité papíry jí předat. A musím uznat, že po všech těch zkušenostech různých paní ze studijního, zde byl konečně někdo normální. Paní byla příjemná, milá, ochotná, všechno hezky vysvětila. Ideální stav pro to, aby člověk odešel s dobrým pocitem. Ještě chci poděkovat Sexeně za to, že to se mnou celé absolvovala, protože já a má tehdejší orientace v Praze... no řekněme, že to nešlo moc dohromady. Po získání slevové kartičky na Leo Exepress a návštěvě Wolverina a Darth Vadera jsme se rozhodli navštívit i kino Aero, kde promítali film “Jen milenci přežijí“ a to za pouhých 40 Kč. Film byl zajímavý, teda hlavně hudba, ale možná zbytečně dlouhý. Bylo to jen neustálé rozjímání o náročném životě upírů a jejich vnímání světa. Zbytečně moc sáhodlouhých záběrů ukazujících nic. Nelituji toho, že jsem to viděl, ale znovu už ne :) Jen co film skončil, ozval se Hopi, že už bude na Florenci. Vyzvedli jsme ho tedy a vyrazili k Sexeně domů. Tam jsme se dozvěděli zajímavou informaci a to, že se bude vyučovat? WTF!

Wolverinova hlava - Darth Vader nás přivítal u dveří!

Šlo o to, že Sexena má mnoho projektů o filmových herečkách stříbrného plátna a jednou z těchto hereček byla i Jarmila Novotná, která krom své herecké kariéry, která vlastně byla až na druhé koleji, měla i kariéru operní pěvkyně. A o tom to vlastně celé bylo. Na zámku v Litni totiž měly soustředění operní pěvkyně, a aby si rozšířily své znalosti i o filmovou tvorbu Jarmily Novotné, objednaly si organizátorky jejího festivalu Sexenu, aby jim tuto přednášku udělala. A já se jen tak mimochodem dozvěděl, že budu na této přednášce pracovat jako technická podpora, která se skládala z pouštění filmových a zvukových ukázek, či přepínání prezentace. Překrásné zjištění :D Hopi si pak zahrál na pana fotografa :) 

Zámeček v Litni
Hopi vychází ze stájí
Přednáška o Jarmile Novotné
Viděli jsme něco ze zámečku, přichystali si stáje (ano, ta přednáška proběhla v bývalých stájích) na prezentaci a jelo se. Pamatuji si, že hlavní organizátorka si tam sebou tehdy vzala malé dítko, které neustále vydávalo zvuky. Pamatuji si, jak to Sexenu vyvádělo z míry a já si uvědomil, jak moc bude náročné provázení po městě během Slováckých slavností, když mi do toho bude neustále zasahovat ruch obyvatel či cimbálová hudba. No naštěstí, teď už víme, že jsme to oba zvládli dobře. Ale tehdy... Na konci nás slečna organizátorka č. 2 zavezla do Berouna, odkud už jsme dorazili vlakem do Pačejova. Odtamtud nás vzal Sexenin taťka na místo určení, čili do Myslíva. Naše buržoazie tedy mohla konečně započít.

Poprvé v dvoupatrovém vlaku. Na té stanici byl zlý automat na kávu!
A proč Buržoazie? Ono jde totiž o to, že původně ten domek v Myslívě byla vlastně základní škola. Je tam postavený tak hezky na kopečku, takže z verandy máte výhled na celou dědinu a při pojídání buchty si tam prostě hezky sedíte, vládnete a víte, co přesně kdo z vesnice dělá a kam jde. Celá vesnička prostě hezky na dlani. Užívali jsme si nic nedělání, a když se nám zrovna chtělo, vyšli jsme si z našeho trůnu na místní pouť, která byla u kostela, navštívili místní rybník anebo si zahráli Pexeso u stolu v obývacím pokoji. No a Hopi to vždycky vyhrál! Nevím, jak to dělá, ale v Pexesu se nedá porazit. Ps. Víno samozřejmě teklo proudem. Opět taková ta pohoda, klídek, jen bez tabáčku.

Myslívský prostitut nás navštěvoval každý den. No a vlastně i každého v celém Myslívě!
Za hodně zajímavý zážitek považuji i exodus slimáčí kolonie sídlící na té miniaturní zahrádce chalupy. Jeden den hodně pršelo a vyrojili se opravdu všude. Začali jsme je tedy vysbírávat a přísahám, že na tom malém prostoru jsme nasbírali přes 300 slimáků. Ty jsme následně naházeli všechny do jednoho kýble. Na internetu jsme si pak našli tipy, jak se těchto tvorů zbavit, no a jeden z těch užitečných tipů bylo, že je prostě máme zalít vařící vodou. Drastické, ale účinné. Následujícího dne, když jich vylezlo zase 150 nových, jsme proces opakovali. Vyvařené mrtvolky jsme nechali v kýblu na dvorku, jenže jsme nedomysleli, že to bude za chvíli na sluníčku extrémně smrdět. A taky že jo! Ten puch byl odporný a bylo to cítit dost na dálku! Museli jsme se zbavit těl, ale kam s nimi? Keřík za plotem od sousedů byl ideálním řešením :D Smrad byl pryč a slimáčí vraždy promlčeny. 

Již brzy nastane Exodus!
Poslední den při cestě domů proběhlo ještě jedno drama. Měli jsme jet autobusem už nevím kam, ale Plzeňská doprava asi uznala za vhodné, když autobus vůbec nepřijede. Já měl zarezervované sedadlo v Leo Express z Prahy do UH, tudíž jsem se musel dostat do Prahy do půl páté. Jenže bohužel autobus nikde! Cesta náročná, trochu překombinovaná, ale jinak to nešlo. Naštěstí zachránil celou situaci opět Sexenin otec, který nás vzal už nevím kam na vlak. Tímto mu také moc děkuji. Sice ještě nastal problém č. dvě – 4 výluky na trati, ale kupodivu jsme to zvládli celé bez zpoždění a to až do Prahy. Tam jsem se již se všemi rozloučil a nasedl do nejmodernějšího vlaku na českých dráhách firmy Leo Express. Potěšili. Vlaky tiché, nehoupalo to a hlavně do Starého Města jsme se dostali prosím za pouhé tři hodiny. Po cestě se vám píše, kolem čeho jedete a prostě celkově to bylo moc milé překvapení. Co tedy říci závěrem? Super zážitek, super lidi a moc děkuji všem za vše :) Jen více Myslíva. Jen více Myslíva!

Víc takových vlaků!

Žádné komentáře:

Okomentovat